Tips till dig som ska köpa bostad
Här har vi satt ihop en steg-för-steg-guide som hjälper dig att få koll på hur ett bostadsköp går till, från början till slut.
Många drömmer om att kunna köpa en egen bostad. Men det är mycket som vägs in innan man blir beviljad ett bostadslån. Vi benar ut vad som krävs – och hur besluten tas.
Du kanske känner igen dig i att surfa runt och drömma om utannonserade bostäder? Då vet du att det ofta finns länkar till olika banker för att se vad du kan få låna. Men i de flesta fall är det inte ett riktigt lånelöfte du får då, utan en indikation om vilken nivå du kan hamna på när du ansöker hos en handläggare. Det kan vara bra att veta innan du börjar buda glatt.
Innan du beviljas ett lån får du fylla i uppgifter om din inkomst, vilka utgifter du har, eventuella andra skulder samt visa vilken inkomst du har haft de senaste tre åren. Hur mycket du får låna beror också på om du delar utgifter med någon, om det finns barn med i bilden, vilka tillgångar du har och så vidare.
Vi tar tre exempel! (Och för enkelhets skull blandar vi inte in gamla lån, krediter och liknande. Och detta gäller bostadsrätter)
Att inte bedömas vara kreditvärdig, eller inte få låna de summor man hade hoppats på, kan röra upp mycket känslor. Men allting handlar om att banken vill vara säker på att din ekonomi kommer att gå ihop. Och det handlar inte bara om att kunna betala tillbaka lånet utan också att kunna leva på en rimlig nivå. Det handlar alltså om din ekonomi i första hand och aldrig om hur önskvärd du är som kund.
När du väl har fått ett lånelöfte är det fritt fram att kika runt hos mäklare och börja buda på drömboendet. Och det är nu det svåra, och roliga, börjar!