Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Skaffa dig bankkoll inför resan!

Ska du ut och resa? Då kan det vara skönt att ha koll på vad som gäller om du skulle behöva få bankhjälp medan du är borta.

Couple in front of a camper van

Att planera en resa är för det mesta härligt och lustfyllt! Men i ärlighetens namn handlar det oftare om vilka sevärdheter du inte får missa och vilka restauranger som är bäst i stan än om hur du ska göra om du blir av med bankkortet, mobilen med BankID eller behöver annan bankhjälp. Här kommer därför våra samlade tips som kan vara bra att ha koll på.

Den stora försäkringsfrågan

Det där med försäkringar är ju ett kapitel för sig. Med en bra hemförsäkring med reseförsäkring klarar du dig vanligtvis långt. Skulle du bli sjuk är det viktigt att du, så snabbt det går, får intyg från läkaren och sparar alla kvitton. Reser du inom EU och har EU-kort (försäkringskort) från Försäkringskassan med dig har du rätt till samma vård som hemma i Sverige.

När du betalar resan med ett av våra bankkort ingår en kompletterande kortförsäkring. Det kan till exempel handla om att täcka utgifter om bagaget skulle försvinna på vägen eller om du blir sjuk. Försäkringen gäller för dig som kortinnehavare, men även för din make eller maka, registrerade partner eller sambo samt för barn under 23 år som fortfarande bor hemma, vare sig de reser med dig eller på egen hand. För att försäkringen ska gälla behöver kortinnehavaren till mer än hälften ha betalat resan med kortet, alternativt på ett sätt som kan jämställas med kortbetalning och beskrivs i respektive korts kompletterande villkor.

Borttappat eller krånglande kort

Har du tappat ditt bankkort? Det första du ska göra är att ringa och spärra kortet så att ingen annan kan roa sig med dina pengar!

Ett försvunnet kort eller ett kort som krånglar kan innebära att du behöver hjälp med att ordna nödkontanter eller beställa ersättningskort. Vår spärrservice är öppen dygnet runt för att hjälpa dig, så att du kan fortsätta din resa som planerat.

Extra kort

Att betala med kort kan både vara enkelt och tryggt. Men ett bra tips är att ha ett reservkort ifall du skulle bli av med det första, till exempel ett betal- och kreditkort.

Är cash king?

Ja, ibland är det faktiskt bra att ha lite kontanter i fickan. Även om det är både smidigt och säkert att betala med kort kan det alltid vara bra att ha lite kontanter med dig när du reser. Dels för att det inte är säkert att de tar kort överallt och sen är det en extra trygghet om du skulle bli av med ditt kort. Det har dessutom blivit svårare att växla svenska sedlar utomlands så ett bra tips är att göra det redan i Sverige. Läs mer på Riksbankens sajt.

Tappad mobil med BankID?

Har du tappat mobilen med BankID kan du kontakta vår spärrservice dygnet runt så hjälper vi dig. Du kan också spärra själv via internet (du identifierar dig med dosa eller 5-siffrig kod, läs mer nedan).

Behöver du identifiera dig hos oss men är utan både BankID och dosa har du alltid möjlighet att använda en personlig 5-siffrig kod. Den kan du dock bara skaffa genom att kunna identifiera dig, men när du väl har den behövs inget annat för att föra över pengar eller liknande. Det gäller alltså att vara lite förutseende och skaffa en kod innan du reser iväg. En 5-siffrig kod kan du få antingen genom att aktivera den själv via vår internetbank eller komma in till oss på ett av våra kontor. Men du, tänk på att inte ha den nedskriven på en lapp i plånboken.

Vad händer om resebolaget går i konkurs?

Har du köpt resan med bankkort (kort kopplat till konto hos Swedbank)?

Via internetbanken kan du själv göra en reklamation. Du hittar det under menyval ”Kort” sedan scrollar du ner till ”Alternativ”. Under rubriken Orsak till reklamation, välj "Jag har inte fått beställda varor/tjänster och det har gått 15 dagar sedan transaktionsdatum”.

Har du inte Internetbanken ber vi dig kontakta oss via telefon eller besöka ett kontor för att få hjälp att fylla i en reklamation.

OBSERVERA: Tänk på att du behöver bifoga kopia på biljetten tillsammans med din reklamation, annars kan utredningen inte påbörjas!

Har du köpt resan med betal- och kreditkort Mastercard utgivet av EnterCard

Reklamera digitalt på Entercards webbplats. Kortreklamation

Reklamera via e-post - Fyll i blankett och skicka in (entercard.se)

Resan köpt med Swish

Har du köpt resan med Swish behöver du vända dig till Kammarkollegiet eller konkursförvaltaren.

Kort på resan - att tänka på inför och under din resa

Att använda kort när du betalar eller behöver ta ut kontanter i utlandet är enkelt och bekvämt. Skaffa ett resekort.

Försäkringar på ditt kort

Betalar du resan eller varan med ditt kort ingår ofta försäkringar om något skulle gå fel.

Säker identifiering

Läs mer om hur du identifierar dig för och använder dig av våra internet-, mobil- och telefontjänster.

Inför resan

  • Aktivera din personliga 5-siffriga kod (och memorera den) så att du alltid kan identifiera dig hos oss.
  • Packa med din dosa för säkerhets skull – och ha den inte tillsammans med plånboken och mobilen.
  • Skaffa ett betal- och kreditkort som extrakort så att du har en backup om något skulle hända.
  • Se till att du har tecknat en bra hemförsäkring där en reseförsäkring ingår.
  • Skaffa ett EU-kort (försäkringskort) från Försäkringskassan.
  • Bra telefonnummer att spara i telefonboken:

Kontakta Spärrservice dygnet runt

Behöver du spärra och ersätta kort, säkerhetsdosa eller BankID på resan? 

Kontakta spärrservice